Turingtest verslagen: Computer doet zich succesvol voor als mens

Het is twee Oekraïnse programmeurs gelukt om hun computer voor het eerst in de geschiedenis de Turingtest te laten doorstaan. Tijdens de test dacht meer dan 30 procent van de jury dat men met een mens aan het praten was, zo laat de Britse universiteit van Reading weten.

Voor het eerst in de geschiedenis wist Eugene Goostman de Turingtest te doorstaan. Goostman is geen mens, maar een computerprogramma dat zich voordoet als 13-jarig Oekraïens jongetje. Met zijn antwoorden tijdens een chat wist het programma 33% van de jury te overtuigen dat hij een mens is, terwijl de Turingtest de limiet legt op 30 procent.

Het programma werd ontwikkeld door Vladimir Veselov en Eugene Demchenko, die stellen dat een groot deel van de winst zat in het feit dat het programma zich voordoet als 13-jarige, waardoor hij niet alles kan weten. De test, voornamelijk gericht op menselijke antwoorden in plaats van volledig correcte.

De Universiteit van Reading stelt dat het de eerste keer is dat een computerprogramma de Turingtest weet te doorstaan, maar dit is niet met exacte zekerheid te zeggen. Er bestaan immers meerdere varianten van de test, bedacht door wiskundige Alan Turing. Centraal in Turing’s test staat ‘Het Imitatiespel’, waarin de computer zich dus in een onderling gesprek voordoet als mens.