Turkije wil nieuwe wet om online video’s vooraf te controleren

Als het aan de Turkse regering ligt, worden alle websites die regelmatig video- of audio-opnamen publiceren in de toekomst door de omroepautoriteit (RTÜK) gecontroleerd. Daar wil de regering namelijk een nieuwe wet voor invoeren, meldt NU.nl. Als gevolg daarvan kunnen buitenlandse platforms als Netflix geblokkeerd worden.

De conservatieve regeringspartij AKP diende vandaag het wetsvoorstel in. De AKP is de grootste partij in de Turkse regering.

Volgens de nieuwe wet kunnen websites een licentie krijgen na controle door de politie en de geheime dienst. Worden de regels overtreden, dan kan de rechtbank de toegang tot een website blokkeren en de licentie intrekken. De wet heeft als doel Turkse media waar de regering het niet mee eens is te blokkeren en buitenlandse platformen als Netflix te controleren. Netflix kan bijvoorbeeld gedwongen worden kusscènes te verwijderen.

Censuur

Volgens tegenstanders is het voorstel censuur. De minister van Communicatie stelt echter dat het voorstel er alleen is om de regels die al bestaan ook toe te passen op het internet.