TV programma’s Teen mom en 16 and Pregnant zorgen voor daling tienerzwangerschappen in de VS

Een onderzoek van Wellesley College en de University of Maryland heeft uitgewezen dat tienerzwangerschappen de afgelopen 5 jaar dramatisch zijn afgenomen. Dit zou een direct gevolg zijn van de populaire MTV reality serie 16 and Pregnant en Teen Mom. Tussen 2009 en 2010 namen tienerzwangerschappen 5,7% af. Die daling zette de afgelopen jaren verder door, wat op dit moment zorgt voor een all-time low in zwangere tieners.

De onderzoekers maakten onder meer gebruik van Twitter en Google Trends om te bepalen hoe jeugdige kijkers de MTV shows ervaren. Wat opviel is dat thema’s als anticonceptie en abortus tijdens een uitzending van het programma enorme pieken vertoonden. Er werd meer over getwitterd en meer naar gezocht op Google, wat duidelijk aangaf dat kijkers zich actief begonnen in te lezen op de thematiek uit de shows.

In 16 and pregnant wordt vaak een treurig beeld neer gezet van tienermoeders. Vaak moeten ze stoppen met school, gaat hun verkering uit, en als de baby er eenmaal is, kunnen ze nooit meer eens gezellig op stap met hun vriendinnen. Geldzorgen, ruzie met ouders en vriendjes en tijdgebrek zijn vaak terugkerende onderwerpen in het programma.

Toch claimen veel tegenstanders van het onderzoek dat MTV juist ook bijdraagt aan de verheerlijking van tienerzwangerschappen: In het vervolg op 16 and Pregnant, Teen Mom, is te zien hoe de jonge meisjes uitgroeien tot ware celebrities met hun eigen reality show. In Amerika zijn de jonge moeders uit Teen Mom bijna net zo populair als de Kardashians, en sieren ze regelmatig de cover van diverse roddelbladen. Een vroege zwangerschap levert dus niet alleen maar ellende, maar ook rijkdom en bekendheid op, zoals MTV het doet lijken.

Toch zijn de onderzoekers van mening dat de enorme drop in tienerzwangerschappen een direct gevolg is van het succes van beide TV programma’s omdat jongeren zich beter inlezen en voorbereiden qua anticonceptie. Ook abortussen onder tieners namen de afgelopen jaren enorm af, wat eveneens bewijs zou zijn voor beter voorgelichte jongeren.