‘Tweederde schoolwebsites gebruikt geen beveiligde HTTPS-verbinding’

Volgens een onderzoek van Open State is het overgrote deel van de schoolwebsites niet goed beveiligd. Slechts een derde van deze websites gebruikt HTTPS om de verbinding te versleutelen. Het onderzoek werd gehouden onder 6.431 schoolsites.

In totaal hadden 2.055 websites een veilige verbinding, maar bij 590 van die beveiligde websites wordt het gebruik van HTTPS niet afgedwongen. Met een HTTPS-verbinding kan het verkeer van gebruikers versleuteld worden. Daardoor is het moeilijker om de gegevens te onderscheppen.

Volgens Open State is het op meerdere van de onbeveiligde schoolsites mogelijk om in te loggen of formulieren in te sturen. Omdat er geen HTTPS-verbinding is, zouden hackers deze persoonsgebonden informatie kunnen stelen.

Vervolgopleidingen

De websites van het middelbar beroepsonderwijs en het hogeronderwijs zouden het vaakst beveiligd zijn. Bij 77 en 82 procent van de gevallen is er een HTTPS-verbinding ingezet. Dat is veel lager dan bij het voortgezet onderwijs, waar 46 procent de verbinding beveiligd.

Het primair onderwijs en het speciaal onderwijs beveiligen hun websites het minste. Daar gebruikt slechts 29 procent een HTTPS-verbinding.