Numrush

Twentse studenten ontwikkelen systeem dat opbrengst zonnepanelen verbetert

Zondag gaat de World Solar Challenge van start: de jaarlijkse zonneautorace in Australië waar studenten van over hele wereld aan meedoen. Eén van de Nederlandse teams die meedoet, Solar Team Twente, bestaat uit studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool in Enschede. Zij hebben voor hun zonneauto een systeem ontwikkeld waardoor de opbrengst van de zonnepanelen onder slechte omstandigheden verbetert.

Het systeem heet SABINE, wat staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected, het zorgt er voor dat de zonneauto beter om kan gaan met schaduw op en krommingen in het zonnepaneel. Zonnecellen werken namelijk samen in groepen en alle cellen in zo’n groep werken normaal gesproken op het niveau van de slechtst presenterende. SABINE voorkomt dit, waardoor de energieopbrengsten van de zonneauto als hij last heeft van schaduwen in de praktijk 10 tot 20 procent hoger komt te liggen.

Het Solar Team Twente verwacht door SABINE 30 minuten sneller te kunnen rijden gedurende de hele race van maar liefst 3000 kilometer. Dat klinkt niet als een gigantische winst, maar de verschillen tussen de teams bij de World Solar Challenge zijn vaak minimaal.

De studenten passen de techniek nu toe in hun zonneauto, maar hij zou in principe ook in normale zonnepanelen kunnen worden toegepast. Door vuil, veroudering, defecten in enkele cellen en schaduw presenteren daar ook niet alle cellen even goed. SABINE zou dat kunnen ondervangen en er voor kunnen zorgen dat de opbrengst van zonnepanelen groter wordt. Verschillende bedrijven hebben daarom al interesse getoond in de techniek.