Dit is waarom Twitter het account van Donald Trump niet verwijdert

Bij iedere controversiële uitlating van president Donald Trump op Twitter komt de oproep weer naar boven: verban de Amerikaanse president van Twitter. Dit weekend kwam het sociale medium eindelijk met een officiele verklaring over de kwestie.

De conclusie: Twitter gaat accounts van wereldleiders niet blokkeren, juist vanwege hun impact op onze maatschappij. “Een wereldleider van Twitter blokkeren of zijn controversiële tweets verwijderen zou belangrijke informatie achterhouden”, schrijft het medium. Dat wil Twitter niet, omdat mensen de berichten zouden moeten zien en erover moeten kunnen discussiëren.

“Het [blokkeren van een account of verwijderen van tweets] zou de wereldleider bovendien niet het zwijgen opleggen, maar de discussie over zijn woorden en daden zou wel afnemen.”

In de verklaring noemt Twitter president Trump overigens niet bij naam. Een aantal maanden geleden deed Twitter-CEO Jack Dorsey dat wil. In een interview zei hij toen al dat hij het een slecht idee vindt om Trump van Twitter te verbannen. Hij gebruikte toen nagenoeg dezelfde argumenten.

Waardevol

Sommige critici zeggen dat Twitter het account van Trump niet verwijdert, omdat de president voor het sociale medium economisch veel te waardevol is.

In de verklaring ontkent Twitter dit. “Geen enkel uniek account stimuleert de groei van Twitter of beïnvloedt deze beslissingen”, schrijft het bedrijf. “We werken er hard aan om onpartijdig te zijn, met het publieke belang in ons achterhoofd.”

Trump heeft met ruim 46 miljoen volgers een van de populairste Twitter-accounts. Bovendien beheert het Witte Huis ook het officiële presidentsaccount @POTUS met ruim 21 miljoen volgers, maar daarop is Trump een stuk terughoudender.