Kun je in 2017 je tweets achteraf aanpassen?

Twitter bestond dit jaar tien jaar en heeft het moeilijkste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug. In de top van het bedrijf zit bijna niemand meer op zijn plek, de groei stagneert en de kritiek op het beleid van het bedrijf groeit. Onder het bewind van CEO Jack Dorsey werden er allerlei kleine wijzigingen doorgevoerd, maar eigenlijk geen dingen die het tij kunnen keren.

Toch wil Dorsey blijven sleutelen aan Twitter. Hij vroeg namelijk gisteren aan zijn volgers wat zij het belangrijkste ding vinden dat Twitter in 2017 “moet verbeteren of creëeren”. Het aanpakken van trolls werd genoemd, maar hetgeen dat het meest in het oog spring was een discussie over het achteraf aanpassen van tweets.

Zelf druk ik regelmatig te vroeg op de verzendknop, waardoor ik tweets met tik- en spelfouten de wereld instuur. Een edit-knop zou mij dan ook goed uitkomen. Dorsey gaf aan dat het iets is waar ze “veel over nadenken” bij Twitter, maar het invoeren van zo’n knop klinkt makkelijker dan het is.

Vragen

Want betekent dit dat je tweets van een jaar geleden nog aan kunt passen? Of kun je alleen vlak na het plaatsen een tikfout verbeteren? En wat gebeurt er met retweets en likes?

Vooral dat laatste kan voor verwarrende situaties zorgen. Al lijkt dat bij Facebook, waar je berichten kunt bewerken en de likes en reacties gewoon blijven staan, eigenlijk nooit probleem op te leveren.

Om problemen toch te voorkomen denkt Twitter bijvoorbeeld na over een periode van 5 minuten waarin je een aanpassing zou kunnen doen. Jack Dorsey geeft zelf ook toe dat hij hier regelmatig gebruik van had willen maken.

Eén ding weet @jack in in ieder geval al zeker: de functie zou voor iedereen beschikbaar moeten komen, niet enkel voor mensen met een geverifieerd account.

Een edit-functie gaat Twitter zeker niet redden in 2017, maar voor de meeste gebruikers is het een welkome verbetering.