Twitter experimenteert met Facebook-achtige tijdlijn bij gebruikers

Het is inmiddels wel duidelijk: Twitter wil héél graag op Facebook lijken. Nadat de favorietfunctie eerder dit jaar naar een ‘like’ werd veranderd, experimenteert het sociale netwerk nu ook met een niet-lineaire tijdlijn. Hierin staan de berichten niet chronologisch gesorteerd, maar bepaalt een algoritme de volgorde.

Het tijdlijnexperiment werd niet door Twitter aangekondigd, maar meerdere gebruikers zagen ineens dat al hun tweets in een andere volgorde stonden:

Op Twitter werd gefrustreerd gereageerd op het experiment. Een herkenbare reactie: sinds Facebook de volgorde van berichten bepaalt, wordt ook daar gemopperd over de functionaliteit.

De nieuwe tweetvolgorde zou echter een grote stap voor Twitter kunnen zijn. Door de volgorde van tweets te bepalen, kan het sociale netwerk bijvoorbeeld advertenties makkelijker in het overzicht voorbij laten komen. Dat gebeurt nu al enigszins: gesponsorde tweets komen ongeacht de tijd en datum af en toe voorbij op de website en in de officiële apps.

Twitter experimenteert overigens al langer met een alternatieve tijdlijn. Bezoek je de website een tijdje niet, dan krijg je bij terugkomst een overzicht van de populairste tweets sinds je laatste bezoek. Heb je deze bekeken, dan staan tweets weer chronologisch vermeld.

En vergeet niet: berichten over een niet-chronologische tijdlijn komen al langer voorbij.