Twitter geeft even geen blauwe vinkjes meer nadat extreem-rechts profiel geverifieerd werd

Twitter zou deze week 300 medewerkers op straat willen zetten. Daarmee krimpt het bedrijf in één klap met acht procent in.

Heb je bij Twitter een aanvraag ingediend voor een geverifieerd account? Dan kun je nog wel even wachten op je blauwe vinkje. Het sociale medium heeft namelijk aangekondigd het verifiëren van accounts te pauzeren. De beslissing komt daags nadat een extreem-rechts account geverifieerd werd en er een golf van kritiek over het bedrijf kwam.

Het doel van een geverifieerd account is dat je weet dat je met de juiste persoon te maken hebt en niet met bijvoorbeeld een nep-account. Maar daar lijkt wat verwarring over te zijn ontstaan.

Jason Kessler, de organisator van de Unite the Right-demonstratie in Charlottesville waarbij een tegendemonstrant omkwam, kreeg namelijk een blauw vinkje. En dat werd door diverse mensen gezien als steun voor de extreem-rechtse beweging. Gevolg: een storm aan kritische berichten aan het adres van Twitter.

Verwarring

Het sociale medium zegt nu zelf in te zien dat er verwarring is veroorzaakt met de geverifieerde accounts en dat het dit moet oplossen. Hoe ze dat precies willen gaan doen, is niet duidelijk. Maar tot dat het probleem verholpen is, worden er geen blauwe vinkjes meer uitgegeven.