‘Twitter introduceert volgende week niet-chronologische tijdlijn’

Het gaat nu dan toch echt gebeuren en mogelijk volgende week al: Twitter gaat een niet-chronologische tijdlijn introduceren, die samengesteld wordt middels algoritmes. Dat schrijft Buzzfeed News. Of het een optionele functionaliteit wordt of dat de huidige chronologische tijdlijn daadwerkelijk verdwijnt, is nog niet duidelijk.

Twitter-CEO Jack Dorsey kondigde eerder al aan dat hij bereid is om aan de fundamentele onderdelen van Twitter te sleutelen om de dienst toegankelijker te maken voor gebruikers. De groei van het aantal Twitteraars vlakt namelijk af, nog los van het feit dat het bedrijf nog steeds geen winst maakt. De twee fundamentele onderdelen waar het specifiek om gaat zijn het maximum aantal karakters van 140 en de chronologische tijdlijn. Beide lijken te gaan verdwijnen of in ieder geval optioneler te worden.

Zoals bij elke verandering bij Twitter of het gerucht daarover praat men op Twitter over Twitter. Veel gebruikers van het eerste uur zitten niet te wachten op de veranderingen en zijn bang dat Twitter langzaam verandert in een tweede Facebook. Sommigen roepen zelfs Twitter te gaan verlaten, zonder ook maar enig detail te hebben over hoe de veranderingen er in de praktijk uit gaan zien.

Zelf denk ik dat de impact voor de huidige gebruikers compleet afhankelijk is voor hoe de wijzigingen worden doorgevoerd. Ik geloof niet dat de chronologische tijdlijn in zijn geheel verdwijnt, maar zal blijven staan naast een tijdlijn op basis van algoritmes. Die verandering is namelijk simpelweg te groot voor een dienst met de omvang van Twitter.

Wat ik sterk betwijfel is of een niet-chronologische tijdlijn – en de mogelijkheid tot het plaatsen van langere tweets – er daadwerkelijk voor gaat zorgen dat Twitter weer gaat groeien. Vorige week schreef ik hier al een uitgebreid stuk over en spraken Marjolijn en ik erover in onze podcast Rush Talk.