Twitter laat nu iedereen spamtweets en trollen wegfilteren

Geverifieerde Twitter-gebruikers hadden hem al wat langer: het kwaliteitsfilter. Hierin verschijnen alleen Twitter-reacties van specifieke gebruikers, waardoor je geen notificaties krijgt van bijvoorbeeld pas geregistreerde mensen die komen ‘trollen’. Twitter heeft deze functionaliteit nu ook beschikbaar gesteld voor andere gebruikers, waardoor het voor iedereen ineens een stuk makkelijker is om ongewilde tweets te negeren.

Volgens Twitter worden tweets in het kwaliteitsfilter weggehaald op basis van de locatie van een Twitter-account en het gedrag van gebruikers. Het is een indirecte oplossing voor Twitter’s moderatieprobleem. Het sociale netwerk lijkt al langer niet op te kunnen boksen tegen kwetsende berichten, die vaak dagenlang zonder ingrijpen blijven staan. Hoewel het filter de kwetsende tweets niet wist, kunnen gebruikers ze hiermee wel makkelijker negeren.

Het kwaliteitsfilter komt vlak nadat Twitter een gigantisch aantal accounts heeft verwijderd. Sinds februari heeft Twitter 235.000 extremistische accounts van het sociale netwerk gehaald. In ruim een jaar tijd zijn er in totaal 360.000 accounts gelinkt aan extremisme gewist. Twitter zegt nauw samen te werken met politie om terroristische dreigingen via deze accounts te onderzoeken.