Twitter geeft voortaan aan dat tweets op lokaal niveau geblokkeerd zijn

Twitter geeft voortaan aan alle gebruikers aan of tweets op lokaal niveau zijn geblokkeerd. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op zijn blog. Eerder werd alleen de plaatser van de tweet op de hoogte gesteld dat zijn bericht in bepaalde landen werd geblokkeerd.

Nu dus dat dus voor alle gebruikers zichtbaar. Gebruikers krijgen de volgende melding te zien als een tweet op basis van een gerechtelijke uitspraak is geblokkeerd:

Als een bepaalde tweet in strijd is met een lokale wet, krijgen gebruikers onderstaande melding te zien. In Duitsland is de inhoud van bepaalde extreemrechtse accounts bijvoorbeeld niet zichtbaar.

Ook als Twitter een heel account achterhoudt vanwege een gerechtelijk bevel of het overtreden van lokale wetten, is dat voortaan zichtbaar. Gebruikers zouden de accounts en tweets wel kunnen zien als zij zich fysiek in een ander land bevinden, of gebruik maken van een VPN-dienst.

Twitter zegt met de meldingen transparanter te willen zijn over hoe het bedrijf omgaat met juridische kwesties. Gebruikers moeten hierdoor beter begrijpen waarom bepaalde inhoud niet zichtbaar is.

Turkije

Eerder deze week kwam de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer in het nieuws vanwege een verwijderverzoek. Oppenheimer kreeg van Twitter het verzoek om te laten weten of hij twee tweets over de Turkse president Erdoğan zou verwijderen, op basis van een gerechtelijk bevel in Turkije.

De twee tweets staan nu nog steeds online. Oppenheimer reageerde door de betreffende tweets weer massaal in de belangstelling te laten delen.