Twitter verkocht toegang tot data aan Cambridge Analytica-onderzoeker

Aleksandr Kogan kreeg in 2015 toegang tot een database met publieke tweets. De toegang werd verleend door Twitter zelf. Kogan verkocht data van Facebook-gebruikers aan Cambridge Analytica, waarop er een datarel ontstond rond het bedrijf. Dat meldt Bloomberg.

Kogan kreeg gedurende één dag toegang tot de database, nadat hij hier om verzocht had. De berichten kwamen uit de periode tussen december 2014 en april 2015.

Volgens Twitter zelf kreeg Kogan geen toegang tot privéberichten of andere gevoelige persoonlijke informatie. Ook is er geen misbruik gemaakt van de data, stelt het sociale medium. Dat was wel zo in het geval van de Facebook-data. Waar Kogan de tweets voor wilde gebruiken, is onduidelijk.

Dataschandaal

Kogan is de eigenaar van Global Science Research (GSR), dat sinds 2014 samenwerkt met SCL Elections. SCL Elections is het moederbedrijf van Cambridge Analytica. Onder het mom van academisch onderzoek verzamelde Kogan data van Facebook-gebruikers. Hij kreeg echter meer data in handen dan volgens Facebook de bedoeling was.

Uiteindelijk kreeg Kogan de data van 87 miljoen Facebook-gebruikers.