Twitter verwijdert accounts Alex Jones en Infowars na veel kritiek

Twitter

Twitter heeft de accounts van Infowars en oprichter Alex Jones permanent geschorst. Eerder werd hetzelfde al gedaan door diverse andere tech-bedrijven, waaronder Apple, Facebook, YouTube en Spotify. Reden is dat Jones een reeks berichten de wereld in stuurde, die tegen de regels over “gewelddadig gedrag” in gaan. Dat meldt Buzzfeed.

Jones plaatste een serie aan tweets met daarin een Periscope-video van 9 minuten van Jones en zijn cameramannen, waarin hij CNN-journalist Oliver Darcy confronteerde. Jones noemt Darcy daarin “het equivalent aan de Hitlerjugend” en beschuldigt hem van “lachen als een buidelrat dat uit het achterwerk van een koe is gekropen”.

Haatberichten

De afgelopen maanden ligt Jones met enige regelmaat onder vuur. Diverse platformen verwijderden zijn content wegens richtlijnen over haatberichten die Jones overtrad. Maar op Twitter mocht hij tot nu toe nog blijven. Wel kreeg hij in augustus een time-out van een week.

Nadat Facebook, YouTube en anderen actie ondernamen tegen Jones, gaf CNN zeven voorbeelden waarin Jones de regels van Twitter overtrad. Maar het sociale medium vroeg Jones alleen om de tweets te verwijderen. Vijf dagen later gaven journalisten opnieuw een voorbeeld: een Periscope-video van Infowars waarin Jones zijn luisteraars vertelt om hun “wapens” gereed te houden. En opnieuw werd gevraagd de tweet te verwijderen en kreeg Jones een time-out.

Na die time-out begon Jones een aanval op wat hij een censuurcampagne geleid door Silicon Valley noemt. Zo verscheen hij woensdag ook bij de getuigenissen van Jack Dorsey, CEO van Twitter, en Facebook-COO Sheryl Sandberg.

Schorsing

En nu is de maat blijkbaar dus vol. Zowel het account @realAlexJones als @Infowars zijn permanent geschorst. Jones kan ook niet langer een nieuw account aanmaken, aldus het sociale medium. Mocht hij een account gaan gebruiken dat hij eerder aanmaakte, dan wordt dat account ook geschorst.

Volgens een woordvoerder is de beslissing gemaakt nadat er een stroom aan berichten over de recente tweets van Jones kwam.

Foto: Worawee Meepian / Shutterstock.com