Twitter voert strengere regels in en sluit diverse extreemrechtse accounts

Twitter heeft gisteren strengere regels ingevoerd, waarmee misbruik van het netwerk door kwaadwillende gebruikers beter tegen gegaan moet worden. Daarmee moet geweld en de verheerlijking er van tegengegaan worden.

Volgens de nieuwe regels worden accounts die verwant zijn aan organisaties die geweld gebruiken of verheerlijken permanent gesloten. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor bijvoorbeeld militaire en overheidsinstanties. En ook accounts die anderen bedreigen of beledigen, discrimineren of zich schuldig maken aan seksisme worden permanent gesloten.

Accounts gesloten

Niet lang na het invoeren van de nieuwe regels werden dan ook diverse accounts gesloten. Het gaat bijvoorbeeld om het account van de extreemrechtse Britse politieke partij Britain First. In  november kwam die partij nog groot in het nieuws, nadat president Trump een tweet van Jayda Fransen, vice-voorzitter van de partij, retweette.

De tweet bevatte een filmpje waarin een Nederlandse jongen op krukken in elkaar werd geslagen. Fransen stelt dat de jongen door een moslim-migrant in elkaar werd geslagen. Het ging echter om iemand die in Nederland geboren is. Na het retweeten van het filmpje kreeg Trump een lading kritiek over zich heen, onder meer uit het Verenigd Koninkrijk.

Naast het account van Britain First zijn ook de persoonlijke Twitter-accounts van Fransen en Paul Golding, leider van de partij, gesloten.