Twitter voorkomt dagelijks dat 500.000 bots inloggen

Jack Dorsey, CEO van Twitter, verscheen gisteren voor het Amerikaanse Congres. Tijdens de getuigenis zei hij dat het platform dagelijks 500.000 bot-accounts weerhoud van inloggen, meldt Engadget. Ook gaf hij aan dat er per ongeluk 600.000 accounts ten onrechte verwijderd zijn.

Wekelijks vechten de systemen van het sociale medium tussen de 8 en 10 miljoen accounts, die geschorst zijn wegens het misbruiken van automatisering of het verspreiden van spam. De systemen zijn getraind op het herkennen van bepaald gedrag en bepaalde patronen, die suggereren dat er automatisering n het spel is.

Naar eigen zeggen pakken de systemen nu drie keer meer verdachte accounts op en blokkeren ze twee keer meer verdachte logins dan een jaar geleden.

600.000 accounts

Op Twitter zei de CEO verder dat 600.000 accounts ten onrechte geschorst zijn. Daaronder zaten ook accounts van Congres-leden. Dat cijfer herhaalde hij nog eens tijdens het verhoor. De accounts waren het slachtoffer van ‘shadow banning’: het schorsen van een account op zo’n manier dat het niet direct voor de eigenaar duidelijk is dat het account verdwenen is.

Het schorsen gebeurde naar aanleiding van algoritmes, die ook bekijken hoe mensen die de accounts volgen zich gedragen op het platform. Het sociale medium heeft nu toegegeven dat dat geen eerlijke manier is om accounts te verifiëren en heeft zijn methodes aangepast.

De Amerikaanse overheid zei verder zorgen te hebben dat conservatieve politici oneerlijk behandeld werden op het platform. Dorsey zei tijdens het verhoor dat er geen verschil zit tussen het aantal keren dat een tweet van een Democratische politicus bekeken wordt en die van een Republikeinse policitus.