Twitter gaat in tegen Amerikaanse eis om persoon achter anti-Trump-account te onthullen

Twitter heeft de Amerikaanse overheid aangeklaagd, omdat het geen informatie wil geven over de persoon achter aan anti-Trump-account, schrijft Reuters. De overheid eist informatie hierover, omdat het wil zien of deze persoon “zich houdt aan de wetten van de Amerikaanse immigratiediensten”. De man of vrouw zou een medewerker zijn van de immigratiedienst.

Op het account – @ALT_uscis – worden kritische tweets geplaatst over het immigratiebeleid van president Donald Trump. Maar wat de Amerikaanse overheid eist is volgens Twitter in strijd met de grondwet. “Volgens de vrijheid van meningsuiting in de First Amendment hebben mensen het recht om zich anoniem of onder een pseudoniem kritisch uit te laten over politiek uitspraken”, aldus Twitter. Direct nadat bekend werd dat het sociale medium een rechtszaak aanspande, tweette het account een foto van die regelgeving.

De Amerikaanse overheid heeft tot nu toe niet gereageerd op de eis of op de rechtszaak. Of de Verenigde Staten ook informatie over ander kritische accounts heeft opgevraagd, wil het sociale medium niet zeggen.

Kritiek

Topmensen binnen de overheid geven echter kritiek op de eis. Senator en Democraat Ron Wyden stelt bijvoorbeeld dat het een verspilling van middelen is om een anonieme criticaster te proberen te onthullen. Hij roept de inspecteur-generaal van Homeland Security verder op om te onderzoeken wie deze “heksenjacht” is begonnen.

Personeelsprocureur bij de American Civil Liberties Union, Esha Bhandari, stelt dat de eis van de overheid erg ongebruikelijk is. Bhandari is ook de advocaat van de anonieme Twitter-gebruiker. Volgens haar hebben vragen over informatie van social media-accounts over het algemeen iets te maken met de nationale veiligheid of met criminaliteit. “De overheid heeft geen reden gegeven voor het achterhalen van de identiteit van deze spreker”, aldus de advocate.