Uber wil vanaf 2020 alleen nog maar elektrische UberX-auto’s in Londen

Vanaf 2020 worden UberX-ritjes in Londen alleen nog maar gereden in hybride of volledig elektrische auto’s. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt, schrijft Reuters. Vanaf 2022 moeten de UberX-ritten in het hele Verenigd Koninkrijk worden gereden met hybride of volledig elektrische voertuigen.

Met UberX biedt taxibedrijf Uber een taxidienst aan die goedkoper is vergeleken met het luxere UberBLACK. Het bedrijf is zelf geen eigendom van de voertuigen: de chauffeurs bezitten de auto’s. Uber moet hen dus overtuigen om te kiezen voor een hybride of volledig elektrische auto.

Om dat te doen, maakt het taxibedrijf een fonds van 150 miljoen pond (ongeveer 165 miljoen euro) vrij. Het bedrijf betaalt chauffeurs maximaal 5000 pond (ongeveer 5500 euro) om over te stappen op een schoner voertuig.

In Londen rijden volgens het bedrijf zo’n 40.000 Uber-chaffeurs rond. Hoeveel van hen nu al een (deels) elektrisch voertuig besturen, is onbekend.

Ritten duurder

Het fonds wordt voor het grootste gedeelte gewoon betaald door de klanten. Vanaf volgende maand wordt een ritje met Uber in Londen 35 pence duurder. Het bedrijf legt daarnaast wel zelf 2 miljoen pond (2,2 miljoen euro) bij.

De verkoop van benzine- en dieselauto’s is vanaf 2040 verboden in Groot-Brittannië. Daarnaast moeten taxi’s die in 2020 in Londen voor het eerst een licentie krijgen, hybride of volledig elektrisch zijn.

In Nederland staat een verbod op de verkoop van voertuigen die rijden op fossiele brandstof nog niet vast.