Uber reageert op “ongegronde” rechtszaak van zusterbedrijf Google

Uber Volvo

Google’s moederbedrijf Alphabet en vervoersdienst Uber hebben flink ruzie. Vorige week spande het moederbedrijf van Google een rechtszaak aan tegen het platform, omdat een voormalige medewerker van het zelfrijdende autoproject van Google 14.000 “zeer vertrouwelijke” bestanden zou hebben gestolen. Uber reageert nu door de rechtszaak “ongegrond” te noemen, schrijft Business Insider. Daarnaast belooft het bedrijf zich “krachtig” te verdedigen.

De rechtszaak werd ingediend door Waymo, het zusterbedrijf van Google. Dat is het bedrijf dat binnen Alphabet tegenwoordig werkt aan de zelfrijdende auto. De zaak kwam aan het licht toen het bedrijf per ongeluk een mail kreeg van een LiDAR-leverancier, met ‘Otto Files’ als onderwerp. Deze mail was naar alle waarschijnlijkheid bedoeld voor Uber en dus verkeerd verzonden.

In de mail zaten echter ontwerpen voor de LiDAR-technologie waar Uber aan werkt die erg veel leken op het ontwerp van Waymo. Alphabet startte een onderzoek en nu is er dus een rechtszaak. De schade van de diefstal is volgens het techbedrijf minstens 500 miljoen dollar.

Ongegronde poging

Uber zei vrijdag in een verklaring: “We zijn ontzettend trots op de voortgang van ons teams. We hebben de claims van Waymo bekeken en zijn vastbesloten dat het om een ongegronde poging gaat om de voortgang van een concurrent te vertragen. We kijken er naar uit om onszelf krachtig te verdedigen in de rechtszaak. Ondertussen blijven we hard werken om de voordelen van autonome voertuigen de wereld in te brengen.”

Volgens Waymo zijn de acties van de voormalige werknemer, Anthony Levandowski, echter een onderdeel van een plan om de geheimen van het bedrijf te stelen. De fabrikant wil dan ook dat de rechter besluit dat Uber de technologie niet mag gebruiken en dat de materialen die gestolen zouden zijn worden teruggegeven.

Het is nu de vraag hoe de rechtszaak gaat verlopen. Techbedrijven staan er om bekend om dit soort zaken jaren te laten duren, wat nu ook het geval kan zijn. Blijkt een jury het eens met de beschuldigingen van Waymo, dan verliest Uber flink wat vertrouwen bij zijn investeerders. Dat is een klap die het bedrijf nu niet kan hebben, aangezien investeerders al boos zijn over de beschuldigingen van seksueel misbruik die vorige week naar buiten kwamen.