Uber past bedrijfscultuur aan, CEO Travis Kalanick met tijdelijk verlof

Uber gaat flink veranderen nu alle aanbevelingen van Eric Holder, die onderzoek deed naar de bedrijfscultuur van de taxidienst, unaniem zijn aangenomen. Gisteren werden zijn adviezen bekend en werd bevestigd dat CEO Travis Kalanick met tijdelijk verlof gaat.

Kalanick gaat tijdens zijn verlof aan zichzelf en aan een nieuw managementteam werken. Dat zou de directeur in een e-mail hebben geschreven, weet NU.nl, maar die e-mail is inmiddels van het internet verdwenen. Als Kalanick terugkomt levert hij een deel van zijn verantwoordelijkheden in. Ook wordt zijn macht ingeperkt. Een onafhankelijke COO, die nog aangesteld moet worden, neemt een deel van de macht over.

De Uber-top besprak de resultaten van het zogenoemde Holder Rapport zondagavond. In dat rapport staan de conclusies uit het onderzoek door jurist Eric Holder naar de bedrijfscultuur binnen Uber, inclusief de nodige adviezen. Het verlof van Kalanick is daar dus een van de resultaten van, maar in totaal waren er 47 aanbevelingen. Zo wordt aangeraden de culturele waarden opnieuw op te stellen, een toezichtsraad op te zetten, alcoholgebruik op de werkvloer terug te dringen en seksuele relaties tussen werknemers en leidinggevenden te verbieden.

Daarnaast wordt er een aantal symbolische wijzigingen gedaan. Een vergaderzaal die tot nu toe de ‘War Room’ heette, wordt omgedoopt tot de ‘Peace Room’. Daarnaast worden motto’s met een agressieve insteek geschrapt en werd Uber aangeraden om een systeem te maken waarin de klachten over de werksfeer worden bijgehouden.

Vertrek Bonderman

Er is een hooggeplaatste Nestlé-manager – Wan Ling Martello – aangesteld als onafhankelijk toezichthouder en zijn diverse mensen opgestapt. Volgens persbureau Bloomberg heeft bestuurslid David Bonderman zijn functie namelijk neergelegd. Hij zou een seksistische opmerking hebben gemaakt tijdens de vergadering van zondagavond over de toekomst van Uber.

Mede-bestuurslid Ariana Huffington sprak volgens een ingewijde over cijfers die aantonen dat de aanwezigheid van een vrouw binnen het bestuur de kans vergroot dat er nog een vrouw toetreedt. Bonderman zou gereageerd hebben: “Wat het eigenlijk aantoont is dat het veel waarschijnlijker is dat er vooral meer gepraat zal worden.”

Via een e-mail verontschuldigde hij zich voor de opmerking. Die zou op de tegenovergestelde manier zijn overkomen als hoe hij het bedoeld had.

Rechterhand

Maandag werd duidelijk dat ook Erin Micheal, vice-president van Uber, is vertrokken. Hij was de rechterhand van Kalanick. Of hij ontslagen is of vrijwillig is opgestapt, is niet duidelijk.

Uber is al maanden lang negatief in het nieuws vanwege de bedrijfscultuur. Seksuele intimidatie is binnen die cultuur een serieus probleem. Ook wordt het bedrijf beschuldigd van het stelen van technologie van Google-zuster Waymo.