‘Uber-chauffeurs verhandelen accounts met bestuurders zonder taxivergunning’

Uber

Sinds de opkomst van de Uber is het een ontzettend handig vervoersmiddel gebleken. Je geeft aan dat je een Uber wilt hebben en waar je heen wilt, en betaalt eenvoudig via PayPal. Maar heb je eigenlijk enig idee wie er achter het stuur zit? Dat blijkt zelfs het bedrijf niet altijd te weten. Er is namelijk een levendige handel in accounts, meldt AT5 op basis van eigen onderzoek.

Bij die handel worden inloggegevens van accounthouders verkocht voor bedragen tussen de 75 en 125 euro per week. De eigenaars van de accounts verkopen ze aan bekenden, of via de chat-app Telegram. Naar schatting rijden er honderden chauffeurs rond met het account van een ander.

Door de onderlinge handel in de accounts wordt de controle van Uber omzeild. Ook zijn er op die manier geen taxipapieren of zelfs een eigen taxi nodig om ritten uit te voeren. Dat betekent dus dat je niet weet wie er achter het stuur zit en of diegene zelfs wel in een taxi mag rijden.

ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt tegenover AT5 op de hoogte te zijn van de handel in accounts. De inspectie wist echter niet dat het op zo’n grote schaal gebeurd als AT5 nu onthult. De Amsterdamse nieuwszender kon twee maanden in Telegram-chatgroepen meekijken en zag dat er tientallen accounts verhandeld werden.

De ILT roept passagiers op om illegale taxi’s te melden en goed op te letten. Ook voert de inspectie zelf controles uit. Uber zegt tegenover AT5 bezorgd te zijn over de problemen die het onthulde. Fraude met accounts keurt het verder ten strengste af.

Foto: Shutterstock.com