Uber-directeur Travis Kalanick stapt op na druk van investeerders

Travis Kalanick is gisteren opgestapt als CEO van Uber. Dat meldt de New York Times. De beslissing kwam na een opstand van de aandeelhouders, waardoor zijn positie onhoudbaar werd.

Uber ligt al maanden onder vuur vanwege diverse schandalen. Zo wordt het bedrijf door Google-zusterbedrijf Waymo beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen en krijgt het veel kritiek over seksisme en seksuele intimidatie. Eerder kondigde Kalanick al aan dat hij tijdelijk met verlof ging en dat zijn macht bij terugkomst werd ingeperkt.

Gisteren eisten vijf grote investeerders van de taxidienst dat de directeur per direct opstapte. Hieronder viel onder meer Benchmark. Eén van de partners van Benchmark, Bill Gurley, zit in de raad van bestuur van de taxidienst. Verder ging het om First Round Capital, Lowercase Capital, Menlo Ventures en Fidelity Investments. Samen hebben zij ruim een kwart van de aandelen van het bedrijf in handen.

De investeerders eisten het vertrek in een brief aan de directeur toen hij in Chicago was, aldus ingewijden. Kalanick sprak met in ieder geval één van de bestuursleden. Na een lange discussie met een aantal van de investeerders, ging hij akkoord met het vertrek. Hij blijft wel een lid van de board of directors bij Uber.

Nieuw hoofdstuk

“Ik hou meer van Uber dan van wat dan ook in de wereld en op dit moeilijke moment in mijn persoonlijke leven heb ik het verzoek van de investeerders om te vertrekken geaccepteerd, zodat Uber weer kan groeien in plaats van afgeleid zijn door een gevecht”, aldus Kalanick in een verklaring.

De raad van bestuur van Uber zei in een verklaring dat Kalanick “Uber altijd op de eerste plaats heeft gezet” en dat zijn vertrek als CEO het bedrijf “de ruimte geeft om dit nieuwe hoofdstuk in onze historie volledig te omarmen”.

De grote vraag is nu wie de taxidienst gaat runnen. Kalanick blijft waarschijnlijk wel aanwezig binnen het bedrijf, aangezien hij nog steeds een meerderheid van de aandelen bezit.

De vijf aandeelhouders vroegen in hun brief ook om verbeterd toezicht op de raad van bestuur. Dat willen ze bereiken door twee van de drie lege stoelen in de raad te vullen met “echt onafhankelijke directeurs”. Ook moet Uber direct een CFO met veel ervaring aannemen. Kalanick moet tot slot een committee vanuit de raad dat naar een nieuwe directeur gaat zoeken ondersteunen.