Uber publiceert diversiteitsrapport als eerste stap in belofte voor verandering

De werknemers van Uber zijn grotendeels wit en man. Dat blijkt uit het diversiteitsrapport dat het bedrijf gisteren openbaar maakte. De publicatie volgt op een reeks schandalen die het imago van Uber geen goed deden. Eén daarvan was een blogpost over seksisme en intimidatie die een voormalig medewerkster vorige maand publiceerde.

Het bedrijf erkende zijn fouten en beloofde zijn bedrijfscultuur en de diversiteit binnen het bedrijf te onderzoeken. Het diversiteitsrapport is een eerste stap om meer open te zijn over deze zaken. In het rapport schrijft Uber meer moeite te willen nemen om vrouwen en mensen van kleur aan te nemen.

Cijfers

Dat is hard nodig, waarmee Uber in het algemeen overigens niet afwijkt van andere grote techbedrijven. Slechts iets meer dan een derde van de medewerkers (36,1 procent) is vrouw. Van de technische medewerkers is maar 15,4 procent vrouw. In leiderschapsposities zijn relatief nog minder vrouwen te vinden: wereldwijd slechts 22 procent, in techbanen slechts 11,3 procent. Bovendien is driekwart van alle medewerkers in leiderschapsposities wit.

Ook het gebied van ras en etniciteit in andere banen bij Uber zijn minderheden flink ondervertegenwoordigd. Bijna de helft van alle medewerkers (49,8 procent) is wit, gevolgd door Aziatisch (30,9 procent) zwart (8,8 procent) en hispanic (5,6 procent). Op het gebied van tech werken ongeveer evenveel witte als Aziatische mensen. Samen omvatten de groepen 94 procent van alle techmedewerkers. Het gaat in deze categorie alleen om medewerkers in de Verenigde Staten.

“We hebben nog veel werk te doen”, schrijft Uber in het rapport. Waar het bedrijf naartoe wil en wanneer dat doel bereikt moet zijn, staat er echter niet bij.