Uber investeert half miljard dollar in wereldwijde eigen kaarten

Internetbedrijf Uber investeert een half miljard dollar om de wereld met een eigen systeem in kaart te brengen. Dat meldt The Financial Times. Met het project wil het bedrijf minder afhankelijk worden van Google Maps en zich voorbereiden op de komst van zelfrijdende auto’s.

Uber reed al in de Verenigde Staten rond met auto’s die hun omgeving in kaart brengen. Volgens de Financial Times rijden sinds kort ook auto’s van Uber door Mexico, die hetzelfde doen. Het bedrijf zegt daarnaast dat andere landen snel volgen. Met de verzamelde informatie moeten wil Uber zijn diensten verbeteren. Zo moeten de snelste routes in kaart gebracht worden en zoekt het bedrijf naar interessante ophaal- en afzetlocaties. Door de kaarten zelf te ontwikkelen wil het bedrijf bovendien minder afhankelijk zijn van de kaarten van Google, dat werkt aan zijn eigen zelfrijdende auto’s.

Het project van ’s werelds hoogst gewaardeerde startup wordt geleid door Brian McClendon, die eerder nog aan het hoofd stond van Google Maps. Volgens McClendon zijn bestaande kaarten een goed startpunt, maar leveren ze niet alle informatie die Uber nodig heeft of relevant voor ze is. Daarnaast zijn er nog altijd delen van de wereld waarvan de kaarten niet zo gedetailleerd zijn.

In mei werd bekend dat Uber in de Amerikaanse stad Pittsburgh is gestart met de eerste tests voor zelfrijdende auto’s. De voertuigen die daarbij gebruikt werden, werden vermoedelijk vorig jaar al gebruikt om in de Verenigde Staten eigen kaarten te maken. Daarnaast investeert het bedrijf ook in kunstmatige intelligentie die bijvoorbeeld verkeersdrukte moet voorspellen.