Uber kiest Expedia’s Dara Khosrowshahi als nieuwe CEO

Nadat Travis Kalanick afgelopen juni zijn functie als CEO van Uber neerlegde, ontstond er veel onrust rondom zijn afscheid. Er werd zelfs gesproken over een mogelijke terugkomst van Kalanick en Benchmark Capital startte een rechtszaak tegen de voormalig directeur van Uber.

De aandacht lijkt nu gericht op Expedia topman Dara Khosrowshahi als de nieuwe Chief Executive van Uber. Volgens de BBC stemde het bestuur afgelopen zondag voor zijn kandidatuur, maar een officiële aankondiging ontbreekt nog.

De keuze voor Khosrowshahi als CEO zal voor velen als een verrassing komen. Eerder leken HP Enterprise CEO Meg Whitman en General Electric-CEO Jeffrey Immelt bovenaan het lijstje te staan als gegadigden voor de rol. Afgelopen weekend haakten de twee CEO’s echter af.

Roerige tijden

Na een serie schandalen is Uber hard bezig met het repareren van zijn imagoschade. Zo werd het bedrijf door Google-zusterbedrijf Waymo beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen en kreeg het veel kritiek over seksisme en seksuele intimidatie. De aandeelhouders van het bedrijf kwamen in juni in opstand en eisten dat toenmalig CEO Travis Kalanick opstapte.

De komst van een nieuwe CEO zou een mooie stap zijn voor het bedrijf. Dara Khosrowshahi is sinds 2005 CEO van online reisbureau Expedia en is volgens het bestuur van Uber een goede kandidaat. Een uitdaging wordt het wel: hij zal de imagoschade van de taxidienst moeten herstellen, jaren aan verlies inhalen en een goede relatie met de investeerders moeten opbouwen.