Londense transportorganisatie neemt Uber onder vuur

Uber heeft een behoorlijk probleem in Londen. Vervoersorganisatie Transport for London wil namelijk nieuwe regels invoeren voor taxidiensten, waardoor het voor Uber zo goed als onmogelijk wordt om op dezelfde manier te blijven opereren.

Diverse media beschikken over de plannen van TfL, waarin de organisatie zijn toekomstvisie behoorlijk concreet op papier heeft gezet. Zo wordt het verplicht om tussen het bestellen van de taxirit en het ophalen een wachttijd van vijf minuten aan te houden. Verder mogen taxibedrijven hun beschikbare auto’s niet meer weergeven in een applicatie, ook al staan ze zichtbaar in de buurt. Ook lastig: het wordt voor chauffeurs verplicht om een streng topografisch examen af te leggen. Dit is nu al het geval voor de bestuurders van de traditionele black cabs, maar Uber-chauffeurs maken doorgaans gebruik van hun navigatiesysteem.

Uber heeft in een e-mail naar zijn gebruikers laten weten dat de nieuwe regels mogelijk het einde betekenen van de dienst zoals we die tot nu toe kenden. TfL hoopt met de nieuwe regels te zorgen voor betere veiligheid voor passagiers, maar daar is Uber het niet mee eens: “We begrijpen dat de traditionele taxidiensten druk voelen. De oplossing is echter niet om ons meer regels op te leggen. Wat ons betreft worden de eisen voor black cabs minder streng.”

Uber hoopt met een petitie duidelijk te maken dat Londenaren niet op de nieuwe regels zitten te wachten. De dienst heeft 18.000 chauffeurs in Londen, dus je kunt je voorstellen dat het voor het bedrijf enorm belangrijk is om op dezelfde voet verder te kunnen gaan. Op het moment van schrijven hebben bijna 100.000 mensen de petitie ondertekend, al is het natuurlijk de vraag in hoeverre TfL zich daar iets van gaat aantrekken.