Amerikaanse justitie onderzoekt of Uber crimineel vervolgd kan worden

Justitie in de VS start een officieel strafrechtelijk onderzoek naar Uber, vanwege het gebruik van een nep-app om controleurs te misleiden. Dat meldt persbureau Reuters. Een aantal weken geleden werd het gebruik hiervan bekend. Bij Uber intern heette de werkwijze ‘Greyball’.

Op basis e-mailadressen, creditcards en andere gebruikersinformatie, probeerde Uber te bepalen welke gebruikers mogelijk controleur waren. Zij kregen bij het opstarten van de Uber-app een soort nep-app te zien, waarin wel auto’s rondreden, maar het niet mogelijk was om er één te boeken. Op die manier konden er ook geen controles plaatsvinden of boetes worden uitgedeeld.

Uber gebruikt de software inmiddels niet meer, maar omdat hij in het verleden wel in de VS gebruikt is, wil justitie hier nu onderzoek naar doen. Het gaat hierbij voor de duidelijkheid niet om een civiele procedure, waarbij de overheid Uber aanklaagt. Het gaat daadwerkelijk om de vraag of er sprake is van criminaliteit doordat Uber de nep-app heeft gebruikt.

Lijst groeit

Het onderzoek is de zoveelste tegenslag voor Uber. Het bedrijf haalt het afgelopen half jaar meerdere keer per maanden negatief het nieuws vanwege diverse schandalen en interne problemen.

College Eveline heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen het afgelopen half jaar. Een lijst die, hopelijk voor Uber, niet veel langer wordt.