Uber ontslaat voormalige Google-engineer die verdacht wordt van stelen technologie zelfrijdende auto

Uber heeft Anthony Levandowski ontslagen, schrijft The New York Times. De voormalige medewerker van het zelfrijdende autoproject van Google’s zusterbedrijf Waymo staat in het middelpunt van de rechtszaak tussen de taxidienst en Waymo. Hij wordt er namelijk van beschuldigd 14.000 geheime documenten over Waymo’s techniek voor zelfrijdende auto’s te hebben gestolen. Die informatie zou hij vervolgens aan Uber hebben gegeven.

Waymo stelt dat Uber wist van de gestolen informatie, maar de taxidienst ontkent dit. Inmiddels is er een rechtszaak bezig. Levandowski moest van de rechter bewijzen te overhandigen die de beschuldigingen van Google ontkrachten, maar hij besloot zich op zijn zwijgrecht te beroepen. Met andere woorden: hij overhandigt helemaal niets.

Uber zou de man maandenlang onder druk hebben gezet om mee te werken. De reden voor zijn ontslag zou zijn dat hij een interne deadline miste.

LiDAR

De rechtszaak draait met name om LiDAR-technieken. Die zou Levandowski gestolen hebben van Waymo toen hij zijn eigen bedrijf Otto oprichtte. Otto werd vervolgens opgekocht door Uber en de techniek zou nu bij de taxidienst gebruikt worden. Waymo ontving per ongeluk een e-mail van een LiDAR-leverancier, met ‘Otto Files’ als onderwerp. De mail was waarschijnlijk voor Uber bedoeld.

In de e-mail zaten namelijk ontwerpen van technologie waar Uber aan werkt. Die zouden erg veel lijken op het ontwerp van Waymo. Moederbedrijf Alphabet besloot een onderzoek te starten, wat leidde tot de rechtszaak. Volgens het techbedrijf is de schade van de diefstal minstens 500 miljoen dollar.