Uber rijdt in zeven landen met mapping auto’s rond om te kunnen concurreren met Google Maps

Als je een goed product hebt, is de kans groot dat anderen het willen kopiëren en het nog beter willen maken. Dit geldt ook voor Google Maps, wat behoorlijk veel gebruikt wordt. En inderdaad: Apple heeft zijn eigen maps en ook Uber wil nu met Google gaan concurreren. Daarom rijdt het bedrijf nu rond met mapping auto’s om landen in kaart te brengen.

Het laatste project van Uber hiermee is het maken van een 3D-kaart van Singapore, zo kondigde het bedrijf vorige week aan in een blogpost. Het is het laatste land in een reeks van aankondigingen. Zo rijden er ook al auto’s rond in de Verenigde Staten, Mexico, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Australië.

Met de kaarten kun je natuurlijk direct concurreren met Google, maar dat is niet het doel. Het moet de basis worden voor de vloot van zelfrijdende auto’s waar Uber aan werkt. Met goede kaarten is het bedrijf namelijk niet afhankelijk van andere bedrijven die kaarten leveren, zoals Google, TomTom en Here.

Om Singapore in kaart te brengen zegt Uber camera’s en andere benodigdheden aan een auto vast te maken. Die auto’s worden nu al gebruikt door mensen die het platform gebruiken om auto’s te delen. Daardoor komen er dus geen nieuwe voertuigen op de weg, maar worden de Ubers die al rondrijdend slim ingezet.

Privacy

Dit betekent echter wel dat Uber weer meer data over je bij gaat houden. Er wordt immers letterlijk in kaart gebracht waar je opgehaald bent en waar je heen gaat. Dit heeft eerder al voor klachten gezorgd. Er werd namelijk ook locatiedata verzameld als je geen gebruik maakt van de app. En dat vond niet iedereen een goed idee. Om die reden gaan de mapping auto’s die Uber nu inzet dan ook geen beelden verzamelen rondom de punten waar je opgehaald en afgezet wordt.

Uber is op dit moment nog erg afhankelijk van Google Maps. Maar de afgelopen tijd hoorden we veel over mensen die aangenomen werden en geruchten, waaruit blijkt dat het bedrijf zelf kaarten wil gaan maken. Het lijkt er op dat dit zelfs standalone-kaarten moeten worden, die je dus ook in een app zou kunnen openen. En daarmee zouden ze dus gaan concurreren met Google Maps.