Uber sluit deal met TomTom voor navigatiedata

Uber

Het Nederlandse TomTom gaat wereldwijd navigatiedata en verkeersinformatie leveren aan taxidienst Uber. Beide bedrijven hebben hiervoor een overeenkomst getekend voor meerdere jaren. De data moet worden gebruikt voor het verbeteren van de app die Uber-chauffeurs gebruiken om beter te kunnen navigeren.

Volgens TechCrunch gaat Uber geen kaarten van TomTom gebruiken, maar gaat het de data toevoegen aan de Google Maps-kaarten waar de app op dit moment op draait. Uber is al langer bezig met het toevoegen van verschillende data aan de kaarten om de taxidienst te optimaliseren.

Gebruikers van Uber gaan verder niets merken van de deal. Hun app blijft hetzelfde. Al is het natuurlijk de bedoeling dat Uber-chauffeurs door het toevoegen van de data een optimalere route gaan rijden.

Voor TomTom zijn dit soort deals een belangrijk onderdeel van hun huidige bedrijf. Doordat de markt van navigatiesystemen en -apps sterk is gekrompen de laatste jaren, is het bedrijf zich actiever gaan richten op dit soort deals met andere bedrijven. TomTom levert bijvoorbeeld ook data aan Apple voor Apple Maps.