Uber trekt zich terug uit Rusland dankzij fusie met Yandex.Taxi

Uber trekt zich terug uit Rusland. Het bedrijf fuseert samen met de taxidienst van Yandex, ‘het Google van Rusland’, tot een nieuw bedrijf met een nog nader te bepalen naam. Dat hebben Uber en Yandex.Taxi gisteren bekendgemaakt. Naast Rusland gaat het nieuwe bedrijf ook opereren in Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Kazachstan en treedt het toe tot de markt in Armenië en Georgië.

Yandex wordt voor 59,3 procent eigenaar van het nieuwe bedrijf. Uber krijgt het voor 36,6 procent voor het zeggen. De resterende 4,1 procent komt in handen van medewerkers van het nieuwe bedrijf. Beide bedrijven verwachten de overname nog dit jaar helemaal rond te hebben.

De bestaande apps van Yandex.Taxi en Uber blijven bestaan. Het nieuwe bedrijf zal beide taxi-apps blijven gebruiken. Voor chauffeurs komt er wel een nieuwe app. Tigran Khudaverdyan, de CEO van Yandex.Taxi, wordt ook de baas van het nieuwe bedrijf.

China

Het is de tweede keer dat Uber zich terugtrekt uit een grote markt. Vorig jaar verkocht het taxibedrijf zijn Chinese tak aan Didi Chuxing. Ook daar koos Uber ervoor om de strijdbijl te begraven en samen te werken met de concurrent. In ruil daarvoor kreeg het bedrijf een belang van 17,5 procent in het bedrijf.

Naast Yandex.Taxi zijn in Rusland nog meer taxidiensten actief. Onder meer Fasten/RuTaxi, Maxim en Gett strijden tegen elkaar om de klant en de chauffeur.