Uber wil 24.000 Volvo’s kopen om zelfrijdende auto’s te testen

Uber-Volvo_XC90

Uber is van plan om 24.000 auto’s van Volvo te kopen. Dat heeft de Zweedse autofabrikant vandaag bekendgemaakt. Het taxibedrijf wil de Volvo’s gebruiken als testvoertuigen om de technologie voor zelfrijdende auto’s te testen.

Het gaat om het model XC90. Voor de ontwikkeling van zijn zelfrijdende auto’s werkt Uber al samen met Volvo. Dit model auto’s rijdt namens Uber al rond in  Pittsburgh en de staat Arizona. Volvo gebruikt de XC90 ook als basis voor het ontwikkelen van zijn eigen zelfrijdende auto.

De 24.000 auto’s worden tussen 2019 en 2021 aan Uber geleverd, meldt Volvo in zijn verklaring. Het taxi- en techbedrijf gaat de auto zelf uitrusten met sensoren en software, schrijft Bloomberg. Uiteindelijk moeten de zelfrijdende auto’s de dure zelfstandige chauffeurs vervangen. Uber heeft tot nu toe niet gezegd wanneer het bedrijf een zelfrijdende auto op de weg wil hebben die daadwerkelijk zelfstandig passagiers vervoert.

De deal tussen Uber en Volvo is niet-bindend. Het aantal auto’s, die gewoonlijk ongeveer 50.000 dollar per stuk kosten, kan dus lager uitvallen.

Vergunning

Een jaar geleden moest Uber nog toegeven dat het bedrijf zijn zelfrijdende auto zonder vergunning liet rondrijden in Californië. In San Fransisco moeten (deels) zelfrijdende auto’s een vergunning hebben, maar Uber had die destijds niet in handen.

In maart kreeg Uber alsnog een vergunning om in Californië met autonome voertuigen op de weg te rijden. Inmiddels hebben 45 bedrijven zo’n vergunning in handen, waaronder Waymo (Alphabet) en Ubers grote concurrent: taxibedrijf Lyft.