‘Uber wil invloed oud-directeur Travis Kalanick inperken’

Uber-oprichter Travis Kalanick is dan misschien geen directeur meer, maar kan nog wel voor flink wat problemen zorgen binnen het bedrijf. Zo heeft de voormalig CEO tijdens het weekend twee nieuwe leden toegewezen aan de raad van bestuur, zonder dat de taxidienst hiervan op de hoogte was. Nu zou de bestuursraad overwegen om de invloed van Kalanick verder in te perken, meldt Reuters op basis van ingewijden.

Er zouden ondertussen flink wat spanningen zijn ontstaan tussen Kalanick en Uber. De oud-directeur zou nog steeds de koers van het bedrijf proberen te bepalen. Geruchten stellen zelfs dat hij opnieuw CEO wil worden, ook al is er inmiddels een nieuwe aangesteld.

De raad van Uber komt dinsdag bijeen om een besluit te maken over twee voorstellen, stellen de ingewijden. Volgens het eerste voorstel mag Kalanick voortaan nog maar een bestuurslid kiezen, in plaats van drie. Door die aanpassing mag de nieuwe directeur van Uber, Dara Khosrowshahi, vijf bestuursleden bepalen. Op dit moment is dat er slechts een.

Verder zou dit voorstel de speciale stemrechten van vroege investeerders elimineren. Nu mogen zij meerdere keren per aandeel stemmen.

Tweede voorstel

Het tweede voorstel moet ervoor zorgen dat SoftBank en Dragoneer samen 10 miljard dollar in Uber mogen investeren. Eerdere geruchten stellen dat SoftBank beloofd heeft de terugkeer van Kalanick als CEO niet te steunen.

Volgens ingewijden is er een meerderheid voor beide voorstellen.