Uber wordt vaak als ambulance gebruikt

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat Uber vaak wordt ingezet voor een ritje naar het ziekenhuis. Dit meldt The Mercury News. Het is het eerste onderzoek ooit dat naar de impact van Uber op het gebruik van ambulances kijkt.

Economie professor David Slusky en internist Dr. Leon Moskatel voerden het onderzoek uit. Hieruit bleek dat sinds de introductie van Uber, tussen 2013 en 2015, het gebruik van ambulances met minstens 7 procent is gedaald. De Uber als vervangende ambulance was een trend die wel werd waargenomen, maar tot nu toe nooit zo hard was aangetoond in een wetenschappelijke studie. De taxidienst vangt vooral de ritten op van mensen die geen eigen vervoer hebben.

Sneller en goedkoper dan nooddiensten

Waarom patiënten liever een Uber bellen dan een ambulance, ligt volgens het onderzoek vooral aan de hoge kosten van medische hulp. Een simpele rit naar het ziekenhuis in een niet-levensbedreigende situatie kost al een paar honderd dollar. Bovendien rijdt een ambulance in principe naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Door een Uber te bestellen, kan de patiënt zelf kiezen naar welk ziekenhuis hij of zij gebracht wordt.

Zo moest ook journaliste Chandra Steele naar de Eerste Hulp en belde een Uber. Te zwak om een taxi aan te houden, was het makkelijker een Uber te vinden. Ze kon bovendien meteen zien hoe ver de auto zich van haar bevond en hoe duur de rit zou zijn. Voor haar was Uber zelfs op dat moment betrouwbaarder dan een ambulance.

Washington DC is op zoek naar een manier om Uber een plek te geven in hun nooddiensten. De stad wil de dienst inzetten om ritten zonder hoge nood op te vangen. Uber nam direct afstand van de notie dat een Uber een acceptabel alternatief is voor een ambulance.