‘Uber verzamelde data van concurrentie met geautomatiseerde systemen’

Uber zou wereldwijd geautomatiseerde systemen ingezet hebben om gegevens over concurrenten te verzamelen. Dat meldt Gizmodo op basis van anonieme bronnen. De dataverzameling werd in september stopgezet na ophef over de praktijken van de app.

Volgens de bronnen waren er twee afdelingen die zich richtten om het heimelijk verzamelen van inlichtingen. Het ene team, Marketplace Analytics, richtte zich op concurrenten. De Strategic Services Group verzamelde om beveiligingsredenen gegevens.

Een deel van de activiteiten van deze groepen was al bekend, bijvoorbeeld dat Uber concurrent Lyft bespioneerde. Daarbij werd de app afgespeurd en gegevens over de chauffeurs en het aantal gemaakte ritten verzameld. De taxi-app probeerde vervolgens chauffeurs weg te kapen bij zijn rivaal met de informatie.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken dit programma, dat de interne naam Hell draagt. Uber besloot in september, nadat het onderzoek gestart was, zijn spionageprogramma’s stop te zetten. Eerder zou het bedrijf namelijk wereldwijd pogingen hebben gedaan om gegevens te verzamelen.

Automatisch zoeken

Het kan zijn dat de taxidienst daarbij wetten heeft gebroken, maar dat is vooralsnog niet duidelijk. Het is doorgaans niet illegaal om openbare informatie geautomatiseerd af te speuren. Het kan echter wel in strijd zijn met de voorwaarden van de diensten die een doelwit waren.

De afdelingen gebruikten volgens de bronnen laptops en servers die losstonden van het netwerk van de taxidienst. Wel is er een server die gebruikt werd voor het opslaan van gegevens door een werknemer op persoonlijke titel geregistreerd.