Uber gaat met app kijken of chauffeurs te hard rijden

Taxidienst Uber heeft wereldwijd honderden chauffeurs, die allemaal eigenlijk alleen vanuit een smartphone-app met hun werkgever communiceren. Dat maakt het knap lastig om goed in de gaten te houden welke Uber-gebruikers zich goed gedragen, maar het bedrijf heeft een nieuwe manier bedacht. Met behulp van de app wordt voortaan in de gaten gehouden hoe snel een automobilist rijdt – en of hiermee misschien de maximumsnelheid wordt overschreden.

De bewegingssensoren van een smartphone worden gebruikt om de acceleratie van een auto te meten, terwijl de GPS-antenne vastlegt hoe snel het voertuig precies rijdt. Deze data wordt naast algemene verkeersinformatie gelegd, zodat de gereden snelheid kan worden vergeleken met de maximumsnelheid op de huidige locatie.

Uber spreekt over een pilotprogramma, wat betekent dat de snelheidsmetingen nog niet een algemeen feit zijn binnen het bedrijf. Op termijn moet het echter een vast onderdeel binnen Uber worden, waarmee de veiligheid op de weg verbeterd wordt.

De bewegingssensoren gaan bijhouden hoe hard een Uber-chauffeur rijdt, maar ook andere bewegingen worden vastgelegd. Ziet Uber dat een automobilist vaak de smartphone vast heeft tijdens het rijden? Dan zal de taxidienst een telefoonhouder voor in de auto aanbieden. Daarnaast zal de tijd van een rit worden verfijnd op basis van live-informatie.