UberPop niet meer voor alle Nederlanders beschikbaar

UberPop ligt al een tijdje zwaar onder vuur en blijkt inmiddels geen nieuwe Nederlandse gebruikers meer aan te nemen. Draait Uber de omstreden dienst de nek om of is er meer aan de hand?

Mocht je je de afgelopen tijd hebben aangemeld voor UberPop, dan heb je ongetwijfeld gezien dat er vrijwel nooit auto’s beschikbaar zijn. Dat klopt, want Uber laat alleen grootgebruikers nog in de UberPop-taxi’s stappen, zo schrijft de Volkskrant vanochtend. “We zien dat de vraag naar UberPop toeneemt, maar door de onduidelijke politieke situatie blijft het aanbod achter”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten aan de krant.

Het taxi-aanbod is echter ook weer niet zo beperkt als Uber het graag wil laten lijken. In dezelfde krant laat een van de chauffeurs namelijk weten dat het aantal ritaanvragen ook voor actieve chauffeurs behoorlijk laag is. “We hebben herhaaldelijk naar Uber gemaild en kregen elke keer een andere smoes te horen. Dan was het vakantie, dan was het weer rustig. Na aandringen mailde een medewerker uiteindelijk toch dat het aantal gebruikers is beperkt.”

Het lijkt er dan ook meer op dat Uber even op de achtergrond wil blijven. Als een UberPop-chauffeur betrapt wordt, moet Uber een boete van 50.000 euro betalen. De Inspectie Leefomgeving en Transport spoorde de chauffeurs vooral op door mystery guests in te zetten. Zij staan nu buitenspel, omdat ze niet tot de grootgebruikers horen. Zo kan Uber in betrekkelijke rust afwachten tot de politiek definitief duidelijkheid geeft over de legaliteit van de dienst.