Ubuntu lanceert nieuw besturingssysteem voor ‘Internet of Things’

Besturingssysteem Ubuntu komt naar het ‘Internet of Things‘. Tenminste, als het aan het aan Canonical, het bedrijf achter de distributie van Ubuntu (Linux), ligt. Het bedrijf heeft vandaag Ubuntu Core gelanceerd, een besturingssysteem voor verbonden apparaten en slimme apparatuur.

Er zijn de laatste maanden verschillende testversies van het besturingssysteem uitgebracht. Het idee is om basisvarianten van het besturingssysteem aan te bieden aan ontwikkelaars van slimme apparaten. De ontwikkelaars kunnen het besturingssysteem vervolgens zelf aanpassen naar eigen behoeften door verschillende applicaties en diensten toe te voegen.

Deze applicaties werken alleen met het Ubuntu Core besturingssysteem en krijgen hun eigen omgeving. Daarnaast zijn de applicaties eenvoudig te updaten en mocht er iets misgaan dan kan de update ongedaan gemaakt worden. Hierdoor kunnen ontwikkelaars eventuele problemen direct terugdraaien, waardoor de gebruikers er niets van merken.

Het is voor Canonical een logische stap om de focus te verleggen naar het Internet of Things. De oprichter van Canonical, Mark Shuttleworth, zei vandaag tijdens de lancering van Ubuntu Core:

Door wetenschappelijke doorbraken wordt ons huis en ons leven steeds meer voorzien van slimme apparaten die kunnen zien, horen, bewegen en communiceren op verschillende manieren. Daarom brengen wij Ubuntu Core op de markt, een besturingssysteem voor slimme, verbonden apparaten. Core is een veilig besturingssysteem met een ‘app store’ waar je de laatste software voor je apparaten kunt downloaden.

Ninja Blocks, het bedrijf achter Ninja Sphere, zal als eerste met het nieuwe besturingssysteem gaan werken. Daniel Friedman, CEO van Ninja Blocks is zeer positief over Ubunutu Core: “Ubuntu Core is een prima basissysteem om verder uit te bouwen met applicaties die kunnen communiceren met apparaten en sensoren in huis.”

Daarnaast starten nog een aantal bedrijven met het gebruik van Ubuntu Core. Onder wie ook Erle Robotics, het bedrijf dat bezig is om een drone te maken die draait op Ubuntu Core.