Uit onderzoek blijkt: kwart Nederlanders wil woning verduurzamen

woning verduurzamen

Het nieuwe jaar staat voor de deur en daar horen natuurlijk ook de goede voornemens bij. Als we kijken wat mensen op het gebied van duurzaamheid willen veranderen, is dat wel het verduurzamen van hun huis. Dat blijkt uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

Woning verduurzamen

De gasprijzen rijzen de pan uit en dat maakt het ergens ook wel logisch dat een hoop mensen hun huis duurzamer willen maken. 26 procent van de Nederlanders geeft aan dat ze komend jaar hun woning duurzaam willen aanpassen. Dat kan door middel van isolatie (12 procent), verwarming (10 procent) of energiezuinige verlichting (9 procent).

LED-lampen en zonnepanelen

Maar liefst 23 procent van de respondenten geeft aan dat zij LED-verlichting willen installeren of vervangen. Maar ook zonnepanelen staat bij veel huishoudens op de planning, namelijk bij 18 procent. Verder zijn het aanschaffen van een waterbesparende douchekop (14 procent), LED dimmers (14 procent), spouwmuurisolatie (13 procent) en dakisolatie (13 procent) populair.

Verwachte bestedingen

Naar verwachting zullen Nederlands flink wat geld uitgeven om deze verduurzamingen in hun woningen toe te kunnen passen, namelijk zo’n 3,9 miljard euro. Het meeste geld zal worden uitgegeven aan isolatie (2 miljard euro) en verwarming (bijna 1,7 miljard euro).

Beeld: Unsplash