Uitvinder van het computerwachtwoord Fernando Corbató overleden

Tegenwoordig heeft iedereen (als het goed is) meerdere wachtwoorden voor zijn computer en online accounts. Maar vroeger waren computers helemaal niet met een password beveiligd. Fernando Corbató bracht daar verandering in door het wachtwoord uit te vinden. Dit weekend overleed hij op 93-jarige leeftijd.

Corbató was een onderzoeker bij MIT, schrijft The New York Times. De ontwikkeling van het wachtwoord was het gevolg van een andere uitvinding van de onderzoeker. Hij maakte het namelijk ook mogelijk dat meerdere mensen een computer konden gebruiken.

In de jaren ’60 was het namelijk normaal dat je de computer grote hoeveelheden berekeningen uit liet voeren, en tot de volgende dag wachtte tot die berekeningen klaar waren. Volgens Corbató was dat vreselijk, omdat dat niet efficiënt was.

Corbató werkte in die tijd aan het Compatible Time-Sharing System (C.T.S.S.) waardoor het mogelijk werd voor meerdere gebruikers op verschillende locaties om tegelijkertijd toegang te krijgen tot een computer, via telefoonlijnen.

Wachtwoord

Dankzij C.T.S.S. kreeg iedere gebruiker een set aan eigen bestanden. Probleem was echter dat er geen manier was om vast te stellen dat jij het echt bent, waardoor andere gebruikers door jouw bestanden konden neuzen.

Daarom bedacht Corbató het wachtwoord. Op die manier werden je bestanden wel beschermd. En dat wachtwoord gebruiken we nu dus nog steeds.

Verder is Corbató de man achter het Multics-systeem, dat de basis legde voor toekomstige besturingssystemen als Linux. Multics was de opvolger van C.T.S.S. en kwam met betere privacy-instellingen, een nieuw bestandssysteem en andere functies die we nog steeds gebruiken.

Overlijden

Corbató’s werk werd logischerwijs beloond. Zo ontving hij in 1990 de A.M. Turing Award, een soort Nobelprijs voor IT.

Afgelopen vrijdag overleed hij op 93-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis. Volgens zijn vrouw was dat het gevolg van complicaties bij diabetes. Corbató was bij zijn dood nog altijd professor emeritus bij MIT.