Uncoupled, Warrior Nun en 1889: deze Netflix-series zijn gecancelled

Uncoupled, gecancelde Netflix-series

Hoe populair een serie ook lijkt te zijn, soms is hij toch niet veilig bij Netflix. De afgelopen tijd heeft de streamingdienst een streep gezet door diverse shows, ook al werden die wel goed ontvangen. In een aantal gevallen eindigde de gecancelde Netflix-series zelfs op een cliffhanger.

Uncoupled

Het meest recente nieuws draait om Uncoupled, van de bekende makers Darren Star en Jeffrey Richman. De serie ging afgelopen zomer van start en draait om Neil Patrick Harris, die Michael Lawson speelt. Michael dacht het perfecte leven te hebben: een mooi huis, een prima baan en al zeventien jaar een geweldige partner. Maar opeens loopt zijn partner de deur uit. Niet alleen verliest Michael zijn zielsverwant, maar hij is opeens ook weer een single man in New York. Met zijn veertig jaar was dat niet helemaal wat hij verwachtte.

In de serie volgen we hoe Michael met behulp van zijn vrienden over de traumatische ervaring heen probeert te komen en het single leven als veertigjarige homoseksuele man probeert te navigeren. En de ontvangst was goed: de serie kreeg zelfs een 73% goedkeuring van reviewers en 75% goedkeuring van het publiek op Rotten Tomatoes. Tel daarbij op dat de serie eindigde op een enorme cliffhanger (Michaels ex geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt en hem terug wil), en een tweede seizoen lijkt gegarandeerd. Maar helaas, toch schrapt Netflix de serie.

Dus wat ging daar fout? Waarschijnlijk heeft dat wat te maken met hoeveel mensen er naar de serie keken. Volgens Variety lukte het namelijk niet om significante impact te maken, ook al verscheen de serie na een week wel op nummer zes in de top 10 van Netflix.

Resident Evil

Al jaren wordt geprobeerd op games om te zetten in films en series, meestal met weinig succes. En de serie Resident Evil kon de vloek ook niet ontlopen.

De horrorserie is losjes gebaseerd op de populaire videogames, waar eerder ook al – relatief succesvolle – films van werden gemaakt. Logischerwijs draait de serie om zombies, die gecreëerd werden door het T-virus dat de Umbrella Corporation maakte. Zo’n drie decennia na de ontdekking van het virus is er opnieuw een uitbraak, waardoor de geheimen van de Umbrella Corporation onthuld worden.

Maar in tegenstelling tot de films waren fans niet echt tevreden over de serie. Op Rotten Tomatoes is slechts 27% van het publiek over de serie te spreken, tegenover 55% van de recensies, aldus Deadline afgelopen augustus. Tel daarbij op dat de serie al na drie weken uit de top 10 van Netflix viel en het is niet verrassend dat ook Resident Evil op de stapel met gecancelde Netflix-series terecht is gekomen.

Warrior Nun

Het schrappen van Warrior Nun was wel een grotere verrassing. Deze serie kreeg onlangs nog een tweede seizoen, dat goed ontvangen werd door zowel het publiek en de critici. De serie draait om de tiener Ava, die wakker wordt in een mortuarium. Daar ontdekt ze dat ze gekozen is tot de drager van de Halo, waarmee ze superkrachten heeft gekregen, die ze in moet zetten voor een geheime sekte van nonnen die tegen demonen vechten.

Het tweede seizoen werd wel als iets minder goed beoordeeld, maar toen begin december duidelijk werd dat er geen derde seizoen zou komen, verraste dat fans alsnog. Al snel begon de campagne #SaveWarriorNun, zo berichtte Forbes destijds, en ook showrunner Simon Barry bleek boos. Hij noemde de keuze “een nieuw dieptepunt voor Netflix”. Gelukkig bracht hij ook goed nieuws met zich mee: hij gaat een ander thuis zoeken voor het derde seizoen.

Overigens is niet duidelijk waarom Netflix de serie schrapte. Maar waarschijnlijk heeft dit opnieuw te maken met hoeveel mensen naar de serie keken. Na drie weken viel Warrior Nun uit de top tien, wat voor Netflix waarschijnlijk betekende dat niet genoeg mensen geïnteresseerd waren in de vrij dure serie, zo speculeert Digital Spy.

Fate: The Winx Saga

Ook de toevoeging van Fate: The Winx Saga aan de stapel gecancelde Netflix-series was een grote verrassing. Deze serie is gebaseerd op de animatieserie van vroeger, over een tiener die ontdekt dat ze een fee is en naar Alfea gaat om met haar krachten om te leren gaan. Het tweede seizoen eindigde zelfs op een cliffhanger, waardoor de verwachting was dat de serie gewoon door zou gaan. Maar in november werd de serie dus toch geschrapt, tot ontsteltenis van fans.

Nu moeten we wel zeggen dat de serie altijd al op wat kritiek kon rekenen, ondanks de populariteit. Zo werd de serie vanaf seizen een al beschuldigd van whitewashing: Musa is Aziatisch in de geanimeerde serie, maar niet in de live-action. Flora was daarnaast Latina, maar bleek in het eerste seizoen vervangen door een wit personage met dezelfde krachten. In het tweede seizoen verscheen Flora overigens wel alsnog en werd ze inderdaad gespeeld door een Latina vrouw.

Andere kritiek was dat de serie toch wel echt anders was dan de originele animatie. Het verhaal was veel duisterder en de vijanden waren heel anders. Maar fans leek dat allemaal niet tegen te zitten: volgens Digital Spy stond het tweede seizoen binnen twee dagen al op de nummer een-positie op Netflix. Waarom de serie dan toch werd gecanceld, is nooit bekendgemaakt. Mogelijk heeft dat te maken met de torenhoge kosten.

Overigens is er ook nog hoop: twee dagen nadat bekend werd dat de serie geschrapt werd, kondigde de maker aan dat hij aan nieuwe projecten werkt, waaronder een nieuwe animatieserie en een film met een groot budget. Wanneer de projecten verschijnen, is nog niet duidelijk.

1889

Tot slot is ook 1899 geschrapt, zo werd begin dit jaar duidelijk. Dit was een sci-fi-drama die draaide om een groep immigranten op weg naar New York. De stoomboot Keberos waar de migranten op zitten komt een ander schip tegen, de Prometheus. Klein detail: dat schip verdween maanden geleden al. Dus als de Keberos op een noodsignaal reageert, komen de passagiers in een ware nachtmerrie terecht.

De serie deed het in eerste instantie goed. Binnen een week kwam de serie op nummer twee terecht in de top tien van Netflix en binnen vier dagen was er al 79,27 miljoen uur naar de serie gekeken. TechRadar weet echter te melden dat mensen de serie niet helemaal afkeken, wat de reden is dat Netflix er toch een streep door zette. Het schijnt zelfs zo te zijn dat als 50% van de mensen een serie wel starten, maar niet afkijken, de kans groot is dat hij bij het grof vuil wordt gezet. Wil je een serie dus behouden, kijk hem dan ook af.

Beeld: Netflix