Unilever wil dat plantaardige biefstuk binnen een paar jaar in de supermarkt ligt

De plantaardige biefstuk zou wel eens sneller op ons bord komen te liggen dan we tot nu toe dachten, schrijft de NOS. Wageningen Universiteit krijgt namelijk bijval van grote internationale bedrijven als Unilever en smaakmaker Givaudan die zich nu ook serieus gaan engen in de ontwikkeling van plantaardige voedingsproducten.

De universiteit slaat de komende vier jaar de handen ineen met tien grote bedrijven, zodat er een nieuwe veelbelovende vleesvervanger op de markt kan komen. Wageningen Universiteit ontwikkelde twee jaar de techniek al om plantaardige biefstuk te produceren. Met de hulp van de multinationals moet dit geperfectioneerd worden en zou er binnen een paar jaar een product op de markt moeten komen.

Ook niet-vegetariërs aan vleesvervanger

De vleesvervanger van de universiteit is in meerdere opzichten een verbetering ten opzichte van bestaande varianten.

Volgens de universiteit lijken de bestaande producten op kippenvlees, of gehakt-achtige producten. “Met onze technologie is het mogelijk om andere structuren te gaan maken zoals varkensvlees of de plantaardige biefstuk.” Met zo’n product moeten ook de niet-vegetariërs uiteindelijk over gaan tot de vleesvervanger.

Naast de ontwikkeling van plantaardig vlees, zijn er ook onderzoekers druk bezig met het maken van kweekvlees. Dit is echt vlees, maar niet afkomstig van een levend dier. Het is gekweekt in een lab. De Nederlandse startup Mosa Meat is hier mee bezig, maar waarschijnlijk duurt het nog lange tijd voordat dit op eens bord ligt.