Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden helpen autistische jongeren met Google Glass

Vorige maand werd bekend dat wetenschappers aan de universiteit Stanford software hebben ontwikkeld voor de Google Glass die autistische jongeren onder andere helpt bij het herkennen van emoties. Recent maakten de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden bekend ook te werken aan toepassingen voor emotieherkenning in combinatie met Google Glass.

Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) hebben moeite met het herkennen van emoties in de gezichten van andere mensen. Zoals we al zagen in de toepassingen van Stanford-wetenschappers kan de bril van Google helpen bij het analyseren van gezichten en zelfs helpen om jongeren uiteindelijk zelf beter emoties te laten herkennen.

Onder de naam Project Gemma werken de twee universiteiten samen aan toepassingen voor de bril. Hoogleraar Theo Gevers van het Instituut voor Informatica ontwikkelde de emotieherkenningssoftware voor het project. Die software berekent op basis van verschillende punten in het gezicht welke emotie iemand toont. Op deze manier kunnen jongeren met autisme zelf oefenen in het herkennen van emoties.

De software is vergelijkbaar met Intels RealSense-technologie en Microsofts Project Oxford: beide projecten kunnen ook gezichtsuitdrukkingen herkennen. Dit project zou een goed doel kunnen zijn om de verschillende technieken optimaal te combineren.

De eerste fase van het onderzoek is succesvol afgerond. De universiteiten wilden bewijzen dat de bril en de software goed in te zetten waren om emoties te herkennen. Een eventuele vervolgfase is in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat autistische jongeren de bril daadwerkelijk gaan gebruiken om te leren om beter emoties te herkennen.