Tech-afkijkers opgelet: jouw professoren hebben nu door wat jij allemaal kan uitvogelen op je wearable.
De universiteit van New South Wales (UNSW) en La Trobe University (VIC) in Australië hebben de eerste stappen genomen naar een smartwatch-vrij examen. De universiteiten proberen zo studenten te weerhouden van het intoetsen van antwoorden op hun smartwatches.
Deze maatregel past goed in de trend van nu: steeds meer tech-gadgets beginnen veiligheid te belemmeren, zo ook in Nederland. Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat je weleens een boete zou kunnen riskeren door te rijden met een smartwatch om. De wearable leidt te veel af tijdens het rijden en vormt een belemmering in het verkeer. Niet gek dus dat er nu ook wordt gekeken naar het gebruik van smartwatches in de examenzaal.
La Trobe University voert vanaf deze maand de nieuwe maatregel in dat het gebruik van de slimme horloges verbiedt tijdens de examenperiode. UNSW is meteen begonnen met het doorvoeren van maatregelen en vertelde maandag dat alle technologisch geavanceerde horloges, ongeacht type, in een doorzichtige zak onder de stoel geplaatst moeten worden. Australië is niet de enige met een smartwatch-ban, veel Engelse universiteiten verbieden sinds begin dit jaar al het meenemen van een smartwatch naar examenzalen.
Waar Australië en Engeland slechts bezig zijn met het verbieden van smartwatches in het onderwijs, neemt China het smartwatch-verbod nog een stapje verder. Zo wordt er in het Chinese Luoyang een anti-spiek drone ingezet om de examen kandidaten van het tweedaagse National College Entrance Exam in de gaten te houden. De drone zweeft 500 meter boven alle kandidaten en spot op basis van een radiosignaal op welke locatie zich een smartwatch bevindt.
Het spiek-probleem in China is al een tijdje wat technologisch geavanceerder dan een paar getalletjes op je hand schrijven. In 2014 werd bekend dat studenten een pen met camera, draadloze hoofdtelefoon en met tech-bedraad shirt hadden gebruikt tijdens een examen.
Het is natuurlijk de vraag of iedereen zo tech-savvy is als de studenten in China. De studenten in Australië zullen in ieder geval met een andere spiek-oplossing moeten komen.