Urban Engines gebruikt data-analyse om reizen in de spits beter te maken

Veel reizigers kennen de frustratie van te moeten reizen met het openbaar vervoer in de spits. Het is niet leuk om in volle bussen en metro-karretjes te moeten stappen nadat je er al een lange werkdag op hebt zitten. De startup Urban Engines is het met je eens en introduceert een dienst die reispatronen analyseert om verstoppingspunten te kunnen identificeren.

Handelingen zoals het kopen van een kaartje, het scannen van je OV-kaart en vergelijkbaar gedrag creëeren namelijk een activiteitenkaart waarop te zien is waar en wanneer de vertragingen plaatsvinden. Met het systeem is bijvoorbeeld eenvoudig te achterhalen dat er meer treinen ingezet moet worden rond zes uur of dat de rijen bij de metro-poortjes te lang zijn.

Verschillende steden, zoals Sao Paolo, Singapore en Washington, maken al gebruik van het systeem om zo verstoppingen tegen te gaan. Bovendien gebruikt Singapore Urban Engine’s systeem zelfs om te zorgen dat de minder gehaaste reizigers op rustige momenten reizen.

Het kan nog wel even duren voordat de technologie overal geïmplementeerd zal worden en het is de vraag of dat ooit zal gebeuren. Mocht dat echter wel zo zijn dan zou reizen in de spits weleens net wat minder vervelend kunnen worden.