Amerika’s nieuwe ‘cyberwapen’ zoekt naar zwakheden in netwerken

Het Amerikaanse legeronderdeel US Air Force’s Space Command heeft een nieuwe digitaal wapen gepresenteerd. Het systeem is er voor ontworpen om zwakheden in het communicatienetwerk op te sporen zodat de missies van de USAF niet belemmerd worden.

Het nieuwe ‘wapen’ wordt de Cyberspace Vulnerability Assessment/Hunter (CVA/H) genoemd en is vandaag online gegaan. Hoewel er gerefereerd wordt naar een wapen, is het meer een defensiemiddel in de vorm van software. In een verklaring liet de USAF weten dat het vooral een grondige analyse doet op informatiesystemen als computers, infrastructuur, applicaties en data.

De lancering van het nieuwe wapen maakt deel uit van het plan van het Amerikaanse ministerie van Defensie om de digitale capaciteiten te verbeteren en te moderniseren. Eerder werd er al een wedstrijd uitgeschreven waarbij hackers werden uitgedaagd om de websites van het Pentagon te hacken. Daarnaast werden afgelopen maanden ook andere wapens gepresenteerd zoals de Air Force Intranet Control Weapon en de Cyberspace Defense Analysis Weapen System,