Nederland krijgt zijn eerste slimme energienetwerk dankzij samenwerking energiebedrijven

RTL Z laat weten dat USEF vanmiddag zijn nieuwe initiatief via een webminar lanceert. Het initiatief is een samenwerking tussen verschillende grote energiepartijen als ABB, Alliander, DNV GL, Essent, IBM, ICT en Stedin.

Het initiatief moet het eerste Nederlandse slimme energienetwerk worden. Door met elkaar te gaan samenwerken willen ze de vraag en aanbod van energie beter op elkaar afstemmen.

Steeds meer consumenten worden door bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen zelf ook producent. Die productie is echter wel wispelturig omdat deze, logisch, afhankelijk is van de zon. Wanneer er weinig zon is moeten energieleveranciers als Essent en Alliander andere energiebronnen aanspreken om de vraag naar energie te kunnen beantwoorden. Dit terwijl wanneer er veel zon is, er zelfs overbelasting kan ontstaan door het terug leveren van energie aan het net.

USEF wil ervoor zorgen dat er een internationaal standaard ontstaat voor het ontwikkelen van slimme netwerken. In zo’n netwerk is tweerichtingsverkeer van energie mogelijk tussen de producent en gebruiker, maar ook tussen gebruikers onderling. Hiermee moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om energie die jij over hebt, door te verkopen aan de buurman.

Het doel is dat deze buurman in bijvoorbeeld een app kan aangeven zijn elektrische auto alleen ’s nachts op te willen laden, wanneer het tarief lager is dan overdag. Hierdoor kunnen de piekmomenten waarop de vraag naar energie hoog is worden opgevangen.

Door het vrijgeven van de opgedane kennis hoopt USEF dat andere partijen hun innovaties kunnen versnellen.