‘De grens tussen utopia en dystopia was nog nooit zo klein als met de komst van AI’

Kunstmatige intelligentie is een machtig wapen dat ons leven gaat veranderen, daar is geen ontkomen aan. Maar of dat positief of negatief uitvalt hangt ervan af wie dat wapen in handen krijgt, zegt datawetenschapper en YouTuber Siraj Raval.

“Bij vijandige AI denken we al snel aan Terminator”, zegt Raval op The Next Web. “We denken aan een robot die een bewustzijn krijgt en ons uit zal moorden, omdat we hem in de weg staan. Maar dat is niet realistisch, het zal anders lopen. Als het misgaat komt dat door de mens.”

Want uiteindelijk heeft de mens in de huidige situatie de macht over AI. We kunnen het nog (deels) programmeren en de regels bepalen, maar dat is volgens Raval erg lastig. “Als wij met deze zaal willen bepalen wat onze waarden zijn komen we daar niet uit, omdat iedereen anders denkt. Hoe AI zich zal gedragen zal dus heel erg bepalen wie zijn waarden meegeeft.”

“Als we in de toekomst bijvoorbeeld aan AI vragen of het de opwarming van de aarde wil stoppen en vraagt of dat zo snel mogelijk kan, dan is dat met de juiste intentie. Maar AI denkt vervolgens: de mens is het slechtst voor de opwarming van de aarde, dus ik moor de de mens uit. Dan is er geen slechte intentie van de programmeur, maar is dat wel het resultaat van de opdracht.”

AI is de nucleaire kracht van onze tijd

Raval zit AI als een enorme kracht die we niet moeten onderschatten. “Het is de nucleaire kracht van onze tijd die gebruikt zal worden in een nieuwe Koude Oorlog.” Raval ziet Nederland als een mooie plek en wanneer onze overheid AI zal gebruiken willen ze bijvoorbeeld de gezondheidszorg beter maken. “Maar kijk naar Noord-Korea. Dat zouden ze het misschien gebruiken voor het ontwikkelen ballistische raketten.”

Uiteindelijk gaat het om de mensen die in controle zijn, en zoals zo vaak zullen dat er bij AI ook niet veel zijn die veel macht hebben en mensen kunnen manipuleren. Door zijn verhaal zit een boodschap van angst, waar je niet ver voor hoeft te zoeken. Maar Raval ziet ook mooie dingen in het verschiet die er komen dankzij AI.

Probleemoplosser, als we niet dood gaan

“Het kan een universele probleemoplosser zijn. AI kan problemen in seconden oplossen, terwijl de mensheid er tienduizenden jaren over zou doen. Dat komt door de enorme hoeveelheid data waar AI rechtstreeks toegang toe heeft. Het kan alles meteen overzien.”

Ook zullen we als mensheid de problemen die er mogelijk rond AI komen oplossen. “Misschien niet in 5 jaar of 100 jaar, maar we lossen het op — als er voor die tijd geen fataal incident is geweest dat ons allemaal uit zal moorden.”