Utrechts Team Liquid wint grootste esportstoernooi ooit

Het Nederlandse Team Liquid heeft The International 2017 gewonnen. Dat is het grootste esportstoernooi ooitt, met een prijzenpot van ruim 24 miljoen dollar (ongeveer 20 miljoen euro). Dat geldt werd bij elkaar gebracht door de Dota 2-community, waar het toernooi om draait. Het Utrechtse team mocht met de hoofdprijs 10,8 miljoen dollar (bijna 9,2 miljoen euro) mee naar huis nemen.

“Ieder van de vijf spelers is ruimschoots miljonair geworden met deze overwinning”, zegt manager Victor Goossens tegenover NOS. Afgelopen weekend was het tijd voor de finale, waarbij de Chinese teams Newbee, LGD Forever Young en LGD Gaming respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats behaalden.

Internationale samenstelling

Het team van Goossens is misschien begonnen in Utrecht, maar heeft een erg internationale samenstelling. In het team zitten een Duitser, een Jordaniër, een Bulgaar, een Fin en een Libanees. De coach is Koreaans, de teamcaptain is Duits en ook nog eens de best betaalde esporter ter wereld. De Jordaniër in het team – Amer Miracle-Al Barkawi – is volgens Goossens de beste Dota 2-speler ter wereld.

Team Liquid heeft met zijn overwinning een behoorlijke prestatie weten neer te zetten. Het is voor het eerst dat een Nederlands team The International 2017 wint. De eerste prijs ging in de voorgaande jaren naar teams uit China, de Verenigde Staten, Oekraïne en Zweden.

In 2013 deed Team Liquid voor het eerst mee aan het kampioenschap, toen behaalde het de top 8. “Dat voelde toen echt als een overwinning.” Ook in 2014 deed het team mee, maar in 2015 was er geen team beschikbaar. Een jaar later was dat echter anders en wisten de spelers opnieuw in de top 8 terecht te komen.

Andere spellen

Overigens speelt Team Liquid ook andere spellen. In totaal gaat het om tien games, waarvan Dota 2, Counter Strike: Global Offensive en League of Legends de grootste zijn. Ook FIFA valt sinds kort onder het arsenaal van de gamers.