Utrechtse mondkapjes met bloemzaden zijn juist goed voor het milieu

mondkapjes met bloemzaden

De coronacrisis heeft niet alleen voor de mensheid voor veel ongemakken gezorgd, maar ook voor de natuur. Sinds de mondkapjesplicht zie je bijvoorbeeld overal wegwerpmaskers liggen, die weggewaaid of weggegooid zijn. Niet echt goed voor het milieu natuurlijk. De Utrechtse Marianna de Groot-Pons heeft echter een oplossing bedacht: mondkapjes met bloemzaden.

Marianna werkt al jaren als grafisch ontwerper bij Pons Ontwerp visuele communicatie. Maar ook in dit beroep vervuil je de aarde: je ontwerpt bijvoorbeeld verpakkingen die later weer weggegooid worden. Voor Marianna was het daarom tijd om iets terug te doen voor de aarde, zo schrijft ze op haar website. Daarbij wilde ze ook “zwervend en zinkend wegwerp-plastic en het verbod daarop vanaf 1 juli 2021” onder de aandacht brengen.

Volledig biologisch afbreekbaar

Nadat ze al die weggegooide mondkapjes op straat opmerkte, kwam ze dus op een idee: biologisch afbreekbare mondkapjes met bloemzaden erin. Het mondkapje gaat dus gewoon weer terug naar de natuur als je er klaar mee bent, en daaruit komen bloemen die bijen aantrekken. De kapjes zelf zijn van rijstpapier gemaakt – je moet er tijdens het dragen dus wel wat voorzichtig meedoen – waarin zaadjes van een Nederlandse weidemix zijn verwerkt. Uit de mondkapjes komen dus bijvoorbeeld asters, korenbloemen en dille.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marie Bee Bloom (@mariebeebloom)

Het rijstpapier wordt gemaakt op een Nederlandse sociale werkplaats. En ook de rest van het mondkapje is biologisch afbreekbaar: de koordjes zijn gemaakt van pure schapenwol en de bloemetjes aan de koortjes zijn gemaakt uit plantaardige eierdozen. Zelfs de inkt in het logo is biologisch afbreekbaar.

De mondkapjes worden helemaal in Utrecht gemaakt, vertelt Marianna tegenover de Utrechtse Internet Courant. Alles wordt handgemaakt door ongeveer dertig mensen per dag. “Dat het helemaal uit Utrecht komt, vind ik een heel leuk aspect. Het kán gewoon, het is alleen iets duurder.” Het is echter wel hard werken: per dag worden gemiddeld 300 mondkapjes verkocht.

Niet zomaar weggooien!

Hoewel het natuurlijk een geweldig concept is dat het mondkapje volledig afbreekbaar is en er mooie bloemen uitkomen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat we dan alsnog massaal onze mondkapjes op straat laten slingeren. Op de straatstenen doen ze immers niets: bloemen hebben aarde en water nodig om uit te komen. Op de website van Marie Bee Bloom, waar de mondkapjes verkocht worden, wordt dan ook geadviseerd om het mondkapje in je eigen tuin, perk of in een bloempot te planten.

Foto: Shutterstock.com